(က) သၾကားဓါတ္ (ေခၚ) ကစီဓါတ္ အလြန္နည္းသည့္ အစားအစာ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ဗူးသီး၊ ခရမ္းသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ရံုးပတီသီး၊ ဒန္႔ဒလြန္သီး၊ ေရွာက္သီး၊ ေဂၚရခါးသီး၊ သံပုရာသီး၊ ေၾကာင္လွ်ာသီး၊ ဗူးညႊန္႔၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ဆလပ္ရြက္၊ သေဘၤာရြက္၊ ေဂၚဖီထုတ္၊ ေဂၚဖီပန္း၊ ျမင္းခြာရြက္၊ ရဲယိုရြက္၊ ပဒတ္စာ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ မႈိ၊ မွ်စ္၊ မံုလာဥ၊ မံုညင္း၊ နံနံပင္၊ ရွမ္းနံနံ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ စသည္မ်ား
(ခ) ဟင္းခတ္မဆလာ၊ ငရုတ္သီး၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ရွာလကာရည္၊ ဂ်င္းစိမ္း၊ မိတ္သလင္ စသည္မ်ား
(ဂ) ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ (ႏို႔ဆီ ႏွင့္ သၾကား လံုးဝ မထည့္ရပါ) ေဆးသၾကား (Equal, Saccharin) သံုးႏိုင္ပါသည္။
(ဃ) အသားအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ၾကက္သား၊ ငါး၊ ပုဇြန္၊ အမဲသား စားႏိုင္ပါသည္။
အဆီမ်ားေသာ ဝက္သား၊ ဘဲသား၊ ဆိတ္သား စသည္တို႔ကို ဆရာဝန္ ညႊန္ၾကားသည့္
အတိုင္း စားသံုးရပါမည္။ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ ငံုးဥ တို႔ကို အသင့္အတင့္
စားသံုးႏိုင္ပါသည္။
(၂) ဆရာဝန္ညႊန္ၾကားသည့္အတိုင္းစားရမည့္အစားအစာမ်ား
(က) ဆန္၊ ဆန္ထြက္ ပစၥည္းႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ား၊ ထမင္း၊ ဆန္ျပဳတ္၊ မုန္႔တီ၊ မုန္႔ဟင္းခါး၊ ေကာက္ညွင္း၊ ဆန္ေခါက္ဆြဲ၊ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ စသည္မ်ား
(ခ) ဂံ်ဳ၊ ဂံ်ဳထြက္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ား၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ေပါင္မုန္႔၊ ခ်ာပါတီ၊ ပလာတာ၊ ထပ္တရာ၊ အီၾကာေကြး၊ နံျပား၊ ဘီစကြတ္၊ ကရက္ကာ စသည္မ်ား(ဂ) ကစီဓါတ္မ်ားေသာ အစားအစာမ်ား၊ အာလူး၊ ေျပာင္းဖူး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပိန္းဥ၊ ေရႊဖရံုသီး၊ ခ်ိဳေသာ အသီးမ်ား၊ သေဘၤာသီးမွည့္၊ သရက္သီးမွည့္၊ ဖရဲသီး စသည္မ်ား
(၃) လံုးဝေရွာင္ရမည့္အစားအစာမ်ား
(က) သၾကားဓါတ္ အလြန္မ်ားေသာ အစားအစာမ်ား၊ သၾကား၊ ဂလူးဂို႔စ္၊ ၾကံသကာ၊ ထန္းလွ်က္၊ ယိုစံု အမ်ိဳးမ်ိဳး
(ခ) သၾကားလံုး၊ ေခ်ာကလက္၊ အိုက္စကရင္၊ ကိတ္မုန္႔၊ ပူတင္း၊
(ဂ) အရက္၊ ဝိုင္၊ ရွာလပတ္ရည္၊ ဘီယာ၊ ဘိလပ္ရည္၊ စည္သြပ္ဗူး၊ အခ်ိဳရည္ စသည္မ်ား
ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ ေရာဂါျဖစ္မွန္း စတင္သိရွိခ်ိန္မွစ၍ ဆီးခ်ိဳထိန္းေဆးကို ဆရာဝန္ညႊန္ၾကားသည့္ အတိုင္း မွန္မွန္ေသာက္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ဆီးခ်ိဳေရာဂါဟာ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း၊ အနာက်က္ရန္ ခက္ခဲျခင္းမွတစ္ဆင့္ ေျခေထာက္ ျဖတ္ပစ္ရျခင္း၊ မ်က္စိကြယ္ျခင္း စသည့္ လူမႈဒုကၡမ်ား ခံစားရရွိႏိုင္ပါသည္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ေသေသခ်ာခ်ာ ကုသပါက ေဖာ္ျပပါ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါေဝဒနာဆိုးမ်ားကိုကာကြယ္ႏိုင္သျဖင့္ ထိေရာက္စြာ ကုသရန္ အေရးၾကီးေၾကာင္း ေဝဒနာရွင္ကိုယ္တုိင္ နားလည္ခံယူ လိုက္နာက်င့္သံုးရန္ လိုအပ္ပါသည္။
Credit To : ေမာ္လူး
No comments:
Post a Comment